Takrens av mose, alger og lav på tak

Taket har ikke godt av å bli mosegrodd.

Om taket har mørke flekker eller grønn farge, så er det på tide med en takvask, uansett takbelegg. Mose, sopp- og algeangrep er ikke farlig i seg selv, men kan lettere føre til frostskader. Det at mosen holder på fuktigheten kan gi frostspreng når kulda setter inn og gjør at takets levetid reduseres. Etter hvert som mose, skitt, blader og støv legger seg som et teppe på taket, hindrer det at den naturlige ventilasjonen stenges og kan forårsake råte. Et mosegrodd tak ser forfallent ut. Så for utseendes skyld bør det utføres takvask der mose sopp og alger fjernes med jevne mellomrom.

Hvordan fjerne mose på taket?

Takrens er i utgangspunktet en jobb for profesjonelle. Taket kan bli glatt av alger og mose. Det stilles store krav til sikring av arbeid på tak, og takrens er en spesielt vanskelig oppgave. I Bioclean utfører vi takrens og fjerner mose fra taket på en sikker måte.

Det finns flere strategier mot mose på tak. Her følger tre metoder vi tilbyr:

Mosebeslag

Kobber og sink mot mose på taket er en beprøvet metode. Mosebeslag av kobber eller sink hindrer effektivt levevilkårene for mose og grønske.
Beslagene blir montert på mønet og er knapt synlige. De avgir ved nedbør sink-, eller kobberioner som renner nedover taket og forhindrer vekstforholdene for mosen.
Etter montering med mosebeslag vil det ta fra 1-3 år før taket er mosefritt. Deretter har mosebeslagene profylaktisk virkning mot mose og alger i titalls år fremover.

Mosefjerning

Ved mosefjerning skraper vi bort overvekst av mose og behandler taket med alg-, og mosedrepende middel. De aktive ingrediensene eliminerer mokroorganismer fullstendig. Under tiden løsner moserester, lav og alger som kommer ned med vær og vind. I de fleste tilfeller blir taket helt fint etter ca 12 uker, men på grunn av en mengde forskjellige mosearter kan prossessen ta opptil et år. Derfor har vi et års garanti på mosefjerning.

Dette er en moderne metode som har blitt meget populær, siden den er skånsom mot takbellegget. Den anbefales av takprodusenter, som bl.a. Zanda og Benders.

Takrens

Spyling  av taket er en annen metode som gjør taket mosefritt. Det er viktig å gjøre dette riktig for ikke å ødelegge taksteinen eller lage fuktskader i takkonstruksjonen.

I Bioclean bruker vi en spesiell takrensevogn som spyler vekk mosen med varmt vann, og gir en dyprensende effekt. Denne behandlingen kan brukes på ulike typer tak som skifer, betong, teglstein og ståltak som f. eks Decra.

Skarpnes anbefaler høytrykkspyling av sine stein med varsomhet. Det anbefales ikke på ru takstein, og kan ikke gjøres på shingel eller takpapp.

Se takrensevognen i aksjon..

Impregnering av takbelegget

Har taket blitt høytrykkspylt og topcoaaten på taksteien er slitt bort kan det være bra å impregnere taket for å forsegle de åpne porene. Impregneringsvæske med silikater har også en profylaktisk virkning mot mose.

Vi kan også tilby:

  • Takfornying
  • Takrennerens
  • Montering av beslag
  • Montering av takstige
  • Montering av snøfangere
  • Takbesikting

Ta kontakt med BIOCLEAN så skal vi gi deg et godt tilbud på takrens.

Kontakt oss

40 87 78 75
post@bioclean.no