linoljesapeHar du et gammelt tregulv som du ikke vet hva du skal gjøre med?

Under hele funkisperioden ble de fleste gamle plankegulv belagt med forskjellige typer gulvbelegg. Men så under 80-tallet ble det antikke in og man ble bevisst å ta vare på det gamle. Da var det av med funkisbellegget og fram med gamle tregulv, som ble ofte slipt, malt eller lakket. Men å gjøre tregulvet om til et «skuregulv» er en mye bedre metode, som bevarer tregulvets antikke lyster Ett sånt skuregulv er et ubehandlet tregulv eller plankegulv som ved gulvvask og slitasje har fått en hard, pen og lys overflate. Så før du vurderer å slipe plankegulvet bør du først prøve å såpeskure det. Resultatet kommer til å bli bedre enn du tror. For tregulvet blir mykt av slipingen, så det vil da ta tid å få en hard og pen skuregulvsoverflate.

Skurer du tregulvet med linojesåpe så bevares det lyst og pent!

Linoljesåpe hindrer at tregulvet gulner, og gjør at selv gamle furugulv holder seg lyse. Bruk ikke grønnsåpe eller gulsåpe, de impregner ikke gulvet på riktig måte, og gjør at plankegulvet mørkner og gulner med tiden. Uansett blir alle plankegulv gråe om de skures med varmt vann. Vannet skal altså være kaldt. Lut ødelegger også tregulvet. Lut løser opp trefibrene slik at treet sprikker opp, og må derfor vedlikeholdes med spesialmidler. Det er grunnen til at lutede gulv blir så fort stygge og er vanskelige å holde rene. Linoljesåpen er fet og impregnerer tregulvet slik at treet ikke tørker ut og gjør at flekker er lette å tørke opp. Linolje fra Gysinge har en veldig fin kvalitet som gjør at skuregulvet beholder sin lyse trefarge.

Du trenger følgende:

 1. Skurekost på skaft
 2. Bøtter
 3. Linoljesåpe
 4. Mopper
 5. Og aller helst en vannsuger.

Man gjør som følger:

 1. Støvsug først hele gulvet
 2. Bløt plankegulvet med rent kaldt vann
 3. Ha en bøtte med ca 10l kaldt vann og 2-5dl linoljesåpe
 4. Skur plankegulvet med skurekosten og såpevannet
 5. Tørk eller sug opp det skitne vannet etter hvert
 6. Skyll plankegulvet med rent kaldt vann

Jobb i tregulvets lengderetning. Er det flekker eller skitnere områder kan man bruke konsentert eller sterkere såpeblanding og skure litt ekstra. Et sånt ubehandlet tregulv er «levende» og treet absoberer skitt over tid. På den måten er et ubehandlet tregulv nesten selvrensendene. Men når man så begynner å såpeskure tregulvet avgir det skitt mens man skurer. Derfor bør man la såpevannet få virke litt, og fortsette å skure og suge opp til skurevannet ikke er skittent lenger. Et skuregulv bør vaskes på denne måten 1-3 ganger årlig alt etter behov. I mellom skuringen kan det støvsuges eller fuktmoppes. Så i løpet av året går det med mindre arbeidsinnats til gulvvasken for et skuregulv, enn til moderne gulv.

Flekker på skuregulv

Gamle plankegulv kan ofte ha stygge flekker av fett, tjære og annet, som er vanskelige å skure bort. Så her er en oppskrift som effektivt fjerner slike stygge flekker. Men vær forsiktig, middelet er sterkt og lukter skarpt. Bruk derfor beskyttelsesbriller og gummihansker, luft godt og hold barna borte.

Vask først gulvet med linolje og kaldtvann. Deretter kan man ha på følgende blanding mens gulvet er fuktig.

1 del salmiakk
1 del hydrogenperoksid (30%)
2 deler vann

Pensle løsningen på flekkene. La det stå en stund til flekkene begynner å «koke». La de koke ferdig. Skyll deretter med vann. Ha litt eddik i det siste skyllevannet for å stoppe den kjemiske reaksjonen. Gjenta ved behov. Forskjellige tregulv reagerer forskjellig på gulvvask. Grangulv blir lyse. Derfor valgte man ofte gran til tregulvet. Furugulv blir noe mørkere en gran. Er tregulvet bortenfor redning kan man legge nytt. Om du legger et nytt skuregulv, så pass på å få bord med årringene opp, ellers vrir de seg feil vei.